MFA Hapert: een tuin, een hart, of meedenkend?

Drie stedenbouwkundige bureaus presenteren visie aan gemeenteraad

Dat er in Hapert een multifunctionele accommodatie (MFA) komt, dat is zeker. Maar hoe die eruit moet komen te zien, is alleszins zeker. Maandagavond 31 oktober presenteerden drie bureaus hun stedenbouwkundige visie in de publieke gemeenteraadsvergadering. De gemeenteraad moet op 15 december een beslissing nemen hierover.

schermafbeelding-2016-11-09-om-09-25-19

(Dit artikel verscheen in PC55 op 9 november 2016.)

De tuinen van Hapert

Onafhankelijk van elkaar hebben drie bureaus zich gebogen over de situatie in Hapert, en hoe zij vinden dat die ingevuld zou kunnen worden. Als eerste is Sander Klein Obbink van NieuwBlauw aan zet. Hun idee heet ‘de tuinen van Hapert’, gecentreerd rondom de pastorietuin, met veel groen in de openbare ruimte. “Het wordt de nieuwe parel van Hapert”, zegt Sander.

Belangrijk in dit ontwerp zijn de herkenbaarheden die Hapert zo’n fijn dorp maken: veel pleintjes, parkeerplekken naast de weg, veel groen, en nog meer bomen dan er nu al zijn. “We gaan voor Hapertse kleinschaligheid”, aldus Sander. “We situeren de MFA rondom de pastorietuin. De kerk wordt meer zichtbaar, aan het eind van de Kerkstraat die doorgetrokken wordt naar de Bernhardstraat. Dit is een ontmoetingsstraat waar gebruikers van de MFA interactie hebben met elkaar.”

Hart voor Hapert

Ook de tweede presentatie, door Jeroen van de Ven van bureau Verkuylen, ziet de pastorietuin als een centrale plek: het sociaal en fysiek hart. “Wij hebben drie thema’s in ons ontwerp terug laten komen: huiskamer, dorpsplein, en achterom”, zegt Jeroen. “Hapert moet zijn eigen gezicht behouden. Wij gaan voor een MFA waar collectief, privaat en publiek naast elkaar zitten. Waar mensen verbindingen leggen met elkaar. Waar het gebied vergroend is. Hapert ontmoet en geniet.”

Het ontwerp van bureau Verkuylen daagt mensen uit om samen te werken. “Het gebouw is geen grote klont, maar een opeenstapeling van kleine synergieën”, zegt hij. “De MFA moet tegelijkertijd groot en klein zijn. Hij heeft twee kanten. Iedereen krijgt een eigen gezicht.”

Sociaal, praktisch en slim

Het derde voorstel komt van bureau LOS Stadomland. Hans van Kempen vertelt over een MFA die sociale interactie bevordert, die praktisch toegankelijk is, en die bovenal slimme openbare ruimtes heeft. “De MFA moet een verlengde van Hapert worden”, zegt Hans. “Een keten van openbare ruimtes, een gebouw dat je herkent en mogelijkheden aanbiedt. Het is een sociaal medium.”

“De parochietuin wordt een atrium, geflankeerd door gebouwen die schuin aan de Oude Provincialeweg staan en bezoekers verwelkomen. Ook is er een zichtlijn richting de Oude Jongensschool, zodat het moderne gebouw nog steeds verbonden is met de geschiedenis van Hapert”, aldus Van Kempen. Drie interessante keuzes maken het de gemeenteraad knap lastig. Op wie de keuze gaat vallen wordt op 15 december in de raad besloten.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.