Aan de slag met een passie voor taal

Wooncomplex De Roede publiceert gedichtenbundel

Noud Hermans schrijft wel eens gedichten. Het leek hem leuk om de medebewoners van wooncomplex De Roede in Hapert ook eens te vragen wat te schrijven. En zo ontstond de eerste gedichtenbundel van bewonerscommissie Ut Pleintje. Vrijdagavond 14 oktober ontving Joan Veldhuizen het eerste exemplaar, waarbij ook de drie beste gedichten een prijs ontvingen.

img_0023

Schot in de roos

“Het idee voor een gedichtenbundel en schrijfwedstrijd ontstonden spontaan bij Noud”, vertelt Lex de Jong, voorzitter van de bewonerscommissie. “Iedereen was direct enthousiast; het bleek een schot in de roos.” Gezwind klommen de medebewoners in hun pen, en het duurde dan ook niet lang voordat er een bundel gemaakt kon worden van alle inzendingen. Maar om het leuker te maken, werd er ook een wedstrijd aan verbonden. “Deze wedstrijd leverde drie winnaars op, maar geen verliezers”, benadrukt Lex.

De enthousiaste Noud mag het eerste exemplaar overhandigen aan wethouder van cultuur Joan Veldhuizen. “Een huiskamer delen is één, maar samen iets organiseren is nog wat anders”, zegt hij. “Deze bundel is voor en door elkaar gemaakt. Ik vind het helemaal geweldig!”

Passie voor taal

Joan Veldhuizen bewondert de ijver waarmee de bewoners aan het dichten zijn geslagen. “Ik merk dat jullie net zoals ik een passie voor taal hebben”, zegt ze. “Ik kan niet wachten om hem te lezen.”

Na de overhandiging moeten er nog wat dingen overhandigd worden, namelijk de prijzen voor de drie beste gedichten die in de bundel te vinden zijn. Voor Leny Jansen en Nelleke Michelbrink wacht er een bos bloemen en een hand van de juryleden voor hun gedichten die op de tweede en derde plek zijn geëindigd. Zij moeten Annemiek Sol boven zich dulden, die haar gedicht liet ontstaan nadat ze beelden zag over een moeder en haar dochter die op de vlucht waren geslagen. “Het is een universeel onderwerp dat nu ook speelt, en het gedicht kent de kunst van weglating”, aldus een lovende jury. Annemiek kreeg ook een ingelijste versie van haar gedicht als aandenken aan haar eerste plaats.

Eerste druk

Het resultaat van de wedstrijd is een prachtige verzameling gedichten, vaak over alledaagse dingen. De eerste druk van deze bundel is te koop voor € 5. Wilt u ook een exemplaar bemachtigen? Stuur dan een mailtje naar utpleintje@ziggo.nl.

Bookmark the permalink.