Een kijkje bij Het Kruidenrijk

Toneelstuk over de Kruidendokter grijpt je bij de keel

Vechtend tegen de barre weersomstandigheden ging afgelopen weekend ‘Het Kruidenrijk’ van Theatergroep ’t Ros in première. In twee uur wordt op aangrijpende wijze verteld over de opkomst en ondergang van Willem van de Moosdijk, de Kruidendokter uit Casteren.

13580377_860457714087806_7280389491924912171_o

Strijd tegen de elementen

De voorstelling van zaterdagavond begon later dan gepland: net toen de zoveelste regenbui voorbij was, ontstonden er backstage waterproblemen. Op de vooravond van de première vrijdag heeft de crew ook al alle zeilen moeten bijzetten om het terrein watervrij te maken. Het publiek zat dan wel droog, maar de spelers staan gewoon in de open lucht – en in de modder.

“Toen we hier vrijdagochtend aan kwamen stond het water tot onze enkels”, vertelt de geluidsman na afloop. Gelukkig viel de voorstelling van zaterdagavond tijdens een van de spaarzame droge momenten van het weekend.

Familieman Willem

Het toneelgezelschap toont de toeschouwers een prachtig decor: we zien een café, het huis van Willem, een boerenschuur, en een mooie kiosk voor de live-band. Het huis van Willem veranderd gedurende het stuk zelfs in zijn welbekende huis; de Zandhoeve in Casteren.

Voor de pauze zien we de opkomst van Willem en de warme aard van zijn persoon. Hoe hij er alles aan doet om zijn gezin het allerbeste te geven. Hoe hij een verschijning krijgt die hem vertelt dat hij een zesde zintuig heeft, en dat hij dat moet gebruiken om mensen te helpen. Maar, zoals hij zelf zegt: “Waarom zou ik mensen beter maken, en er zelf niet beter van worden?”

Einde van het Kruidenrijk

Het stuk eindigt voor de pauze met het sleutelmoment van zijn Kruidenrijk: de uitzending van ‘Voor de vuist weg’, van Willem Duis. Na de pauze begint het rappe verval van het Kruidenrijk. Willem’s dorpsgenoten kijken hem met de rug aan: het zijn dezelfde mensen die Willem eerst in hun armen sloten, en maar al te graag zijn rondjes in de kroeg accepteerden.

Als Willem en zijn broer plannen beramen om een geldloper te overvallen, is het einde in zicht. Van het Kruidenrijk, en dus ook van de voorstelling. In de slotscène gaat Willem in gesprek met de vertelster. Het publiek luistert met ingehouden adem naar deze apotheose, en ontaard in een overrompelend applaus als de lichten voor de laatste maal doven. Het verhaal van Willem van de Moosdijk, verteld in ruim twee uur. En de waarheid? Die blijft in het midden. Als je zelf komt, dan kun je er je eigen oordeel over vellen. Voor komende zondag zijn er nog een paar kaartjes, dus ben er snel bij!

Bookmark the permalink.