Kunst is de kern

Expositie over de maatschappelijke functies van kunst

Wat is er eigenlijk terecht gekomen van oud-leerlingen die kunstvakken gevolgd hebben op school? Die vraag stelden kunstdocenten Nick en Annette Seijkens van het Rythovius College zichzelf, en zo was het idee voor ‘Kunst is de kern’ geboren.

paard

Het schilderen ontstegen

Kunst is ontzettend belangrijk. Niet alleen als creatieve uitlaatklep, maar ook om een andere manier van denken te ontwikkelen. Toch vinden de omgeving en maatschappij dat lang niet altijd zo vanzelfsprekend. “We wilden graag het nut en belang van kunst laten zien”, begint Nick. “Daarom hebben we oud-leerlingen benaderd die na de middelbare school met kunst verder zijn gegaan.”

“Je komt veel verhalen tegen”, vertelt Annette over de zoektocht, die ruim dertig oud-leerlingen opleverde; sommigen studeerden in 1967 af, anderen nog maar twee jaar geleden. “Gemiddeld zijn ze 50 uur per week met kunst bezig; soms 20, soms zelfs 90. Wij willen met dit project in kaart brengen wat je met kunst kunt, en laten zien dat je met een kunstvak wel degelijk een steentje kunt bijdragen aan de maatschappij.” Nick vult aan: “Vaak is het het schilderen ontstegen. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat bedrijven kunstenaars vragen mee te denken over een vraagstuk.”

Groter dan de school

Op vrijdag 27 mei kunnen eerst leerlingen en vervolgens ander publiek kennis maken met zo’n 50 kunstenaars die aanwezig zijn op het Rythovius College. Sommigen hebben een expositie, sommigen vertellen over hun vak, terwijl anderen een workshop of presentatie geven. “Het project is groter dan de school”, legt Nick uit. “Het is ook een soort netwerkmoment, waar kunstenaars contact kunnen leggen met mensen uit andere disciplines. Ook werken er een paar bedrijven mee.” Dat zijn Bruns en Vencomatic, twee creatieve bedrijven die telkens een idee vormgeven tot een volwaardig product. Daarnaast komt er een delegatie van het Van Abbe Museum langs om te laten zien hoe je kunst met meer dan alleen je ogen en oren kunt ervaren. ‘Kunst is belangrijk, maar deze mensen hebben een duidelijke visie en komen dat laten zien om het tastbaar te maken”, aldus Annette.

‘Kunst is de kern’ is vrij toegankelijk voor iedereen. Leerlingen kunnen zich inschrijven voor het programma van 12.00 tot 16.30 uur. De burgemeester zal het festijn om 14.00 uur officieel openen. ’s Avonds van 19.30 tot 21.30 uur is de expositie nogmaals geopend. Een mooie gelegenheid om te komen proeven van kunst, ervaren wat kunst doet voor de maatschappij, en kennis maken met kunstenaars uit allerlei disciplines.

(Dit artikel verscheen in PC55 op woensdag 18 mei 2016.)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.