De mythe van de Kruidendokter

Wandelpad vernoemd naar Willem van de Moosdijk

Eind vorig jaar werd tussen Vessem en Oostelbeers een wandelpad geopend, vernoemd naar Kruidendokter Willem van de Moosdijk uit Casteren. De route is 14 kilometer lang, en je kan op verschillende plekken aan de wandeling beginnen.

Mythe Kruidendokter

Het verloren miljoen

De Kruidendokter voorzag de vorige eeuw mensen van kruidenbuiltjes met een helende werking. De zaken gingen goed; in zijn hoogtijdagen had de Kruidendokter per dag ruim 20 Volkswagen-busjes die voor zijn bedrijf, Kruidenhuis Holland, op pad waren om te bezorgen. Tot in 1968 Willem Duys in zijn TV-programma ‘Voor de vuist weg’ de praktijken van Van de Moosdijk in een kwaad daglicht zette, en zijn imperium begon af te brokkelen.

De zaken gingen steeds minder, totdat Willem en zijn broer Frans in 1972 een Belgische geldloper overvielen. “Het was een vlaag van verstandsverbijstering, want voor het geld hoefde hij het niet te doen”, vertelt Willem’s zoon Frans. “Hij heeft er later veel spijt van gehad.” De zoektocht naar het geld leverde niet veel op: van het verloren miljoen werd slechts 150.000 gulden teruggevonden.

Geld in de bossen

Volgens de overleveringen zou het geld ergens in de bossen nabij Vessem begraven zijn. Wat volgde was een klopjacht. Gelukzoekers togen richting Vessem, op zoek naar het verdwenen geld van de illustere Willem van de Moosdijk. Het droeg bij aan de legende van de Kruidendokter, die welhaast tot mythische proporties groeide.

Zo vonden Henk Stoop, de voorzitter van de Vessemse dorpsraad, en Kees Schoenmakers, een vroegere pompbediende die van Willem altijd een ferme fooi kreeg (“Mijn vader gaf altijd fooi”, weet zoon Frans te vertellen), het hoog tijd om er eens iets mee te doen. En zo ontstond een wandelroute: De mythe van de Kruidendokter.

Route op je telefoon

Als je de gratis app ‘Beleef de Kempen’ op je smartphone download, kun je hem ook zelf lopen. De route loopt door het noordelijke deel van Vessem richting Oostelbeers. Hij is zo’n 14 kilometer lang en je kunt op verschillende punten inhaken. Door middel van GPS weet de app waar je bent, en krijg je op bepaalde plekken tekst en uitleg over het verwonderlijke verhaal van Willem van de Moosdijk.

“Je hebt het gevoel dat je in de buurt van heel wat geld bent”, vindt zoon Frans. Eind vorig jaar is de route geopend. Download de app en ga zelf op pad! Vergeet niet om je telefoon en een schop mee te nemen – het gerucht gaat dat er langs de route een schat verstopt ligt die alleen via de app te vinden is…

Bookmark the permalink.