De barre avonturen van Willem van de Moosdijk

Schrijversmuseum vertelt verhaal achter boeken over Kruidendokter

Achter het bakkerijmuseum in Luyksgestel vind je nóg een museum: het schrijversmuseum, in de voormalige schrijvershut van Arie van de Lugt. Het is de plek waar deze schrijver veel van zijn boeken schreef, waaronder twee boeken over het leven van Kruidendokter Willem van de Moosdijk.

IMG_20160413_0003

30 cassettebandjes

Arie van der Lugt werd in 1917 geboren in Vlaardingen, maar vanaf 1963 tot zijn dood in 1996 woonde hij in Luyksgestel. Van der Lugt werd bekend van jeugdromans over onder andere Frank Distel en Harry Pit voordat hij zou gaan schrijven over de Kruidendokter.  “Uitgeverij Teleboek wilde graag een biografie over het leven van mijn vader”, legt zoon Frans van de Moosdijk uit. “Arie, wiens boeken bij Teleboek uitgegeven werden, mocht deze taak op zich nemen.”

In de schrijvershut, maar ook bij Van de Moosdijk thuis, spraken Arie en Willem soms urenlang. “Ze zaten soms tot twee uur ’s nachts te praten”, weet Frans zich nog te herinneren. “Ze gingen rustig aan terug in de tijd.” Arie van der Lugt nam alles op; het resultaat is een collectie van 30 cassettebandjes, waar Van der Lugt uiteindelijk twee boeken over schreef: ‘De kruidendokter: de barre avonturen van Willem van de Moosdijk’ (1978) en ‘Willem van de Moosdijk en het laatste miljoen’ (1980).

Openlugtbieb

André Oisterwijk, ambtenaar bij de gemeente Bergeijk, vond dit een bijzonder verhaal. Met behulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds verplaatste hij de schrijvershut naar achter het Luyksgestelse bakkerijmuseum, waar het omgedoopt werd tot het schrijversmuseum van Arie van der Lugt. In het museum staan al zijn boeken uitgestald en zijn verschillende foto’s van de schrijver te zien. Uiteraard ontbreekt Willem van de Moosdijk daar ook niet bij. “De mooiste verhalen van de dertig cassettebandjes kunnen ook afgespeeld worden”, weet Frans, die het museum al eens met zijn vader bezocht.

Ook buiten het schrijversmuseum is nog wat leuks te vinden. Daar bevindt zich namelijk de zogenaamde Openlugtbieb: een wandelpad met tegels die de titel dragen van alle boeken van Van der Lugt. Ga ook eens een kijkje nemen, en ontdek meer over het leven van Arie van der Lugt, en bovenal de barre avonturen van Willem van de Moosdijk.

(Dit artikel verscheen oorspronkelijk in PC55 op woensdag 25 mei 2016.)

Bookmark the permalink.