Het Kruidenrijk

Toneelstuk over ‘De Kruidendokter’ in de maak

Wie kent het verhaal nou niet? Dat van Willem van de Moosdijk, beter bekend als ‘De Kruidendokter’. Een verhaal dat tot de verbeelding spreekt, maar toch echt waargebeurd is. Een verhaal dat erom schreeuwt om verteld te worden. En dat is precies wat Theatergroep ’t Ros uit Knegsel gaat doen deze zomer.

IMG_20160409_0001

(Dit artikel verscheen in PC55 op woensdag 13 april 2016.)

Wie was de Kruidendokter?

Omdat het verhaal rondom Willem van de Moosdijk zo welbekend is, zijn er ook ontelbaar veel meningen over. Volgens Ad Keeris van Theatergroep ’t Ros is dat de basis van het stuk. “We willen het publiek het verhaal van Willem van de Moosdijk vertellen”, vertelt hij. “Met een vleugje tragedie, een vleugje komedie, een vleugje nostalgie en flink wat romantiek.”

Van de Moosdijk verkeerde lange tijd op de grens tussen goed en kwaad; een mooi thema voor theater. “Wij maken daar dankbaar gebruik van”, gaat Ad verder. “Hij is een levende legende die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Willem is in ieder geval duidelijk de protagonist in ons verhaal. Het publiek gaat met hem meeleven en zicht krijgen in zowel de opkomst en de ondergang van zijn Kruidenrijk. We laten zien hoe hij tot zijn misstappen werd gedreven. Het publiek mag zelf beslissen of Willem een goed of slecht mens was.”

Openlucht

Theater ’t Ros pakt flink uit voor deze voorstelling – De Kruidentuin wordt alweer de vierde openluchtproductie van het gezelschap. Toneelspeler en mede-regisseur Jules Keeris licht toe hoe de voorstelling tot stand is gekomen. “Lucas de Waard schrijft het stuk in opdracht van ’t Ros”, zegt hij. “Hij heeft ook al eens eerder openluchtstukken voor ons geschreven.” Ad gaat verder: “De muziek is speciaal voor dit stuk gecomponeerd door Joop Peels, met wie we ook al eens gewerkt hebben. Joop zal ook de gelegenheidsband samenstellen die het stuk van live-muziek voorziet. Enkele liedjes worden gezongen door de cast, anderen door Joop zelf.”

De locatie van het stuk is het voormalige hondensportterrein aan de Eerselseweg in Knegsel. “Deze voorstelling leent zich uitstekend voor de buitenlucht”, zegt Ad tot slot. “Zoals het er nu naar uitziet gaan we een heel mooi decor bouwen en zullen er oude Volkswagen-busjes en andere auto’s uit de jaren ’60 ingezet worden om het spektakel extra luister bij te zetten. Het belooft een grootse productie te worden!”

Uitvoeringen

Theatergroep ’t Ros voert ‘Het Kruidenrijk: de opkomst en ondergang van de Kruidendokter’ zeven keer op: 24, 25, 26 en 29 juni, en 1, 2 en 3 juli. Kijk voor meer informatie op de website van ’t Ros.

Website: www.theatertros.nl

Bookmark the permalink.