Nu, eenmalig, uniek

GBOH-bijeenkomst over toekomst Hapertse MFA

17 december is de dag dat de gemeenteraad beslist over de multifunctionele accommodatie (MFA) in Hapert. Tijdens een bijeenkomst op 25 november zette projectgroep MFA Hapert op verzoek van het Georganiseerd Burgeroverleg Hapert (GBOH) alle voordelen op een rijtje.

(Dit artikel verscheen in PC55 op woensdag 2 december 2015.)

Eenmalige kans

Als alles mee zit, inclusief groen licht van de gemeenteraad op 17 december, dan zou de twee jaar durende realisatie van de MFA eind 2017 kunnen beginnen. “We staan aan de vooravond van flinke investeringen”, zegt Gerard Smetsers, directeur van basisschool Het Palet, namens de projectgroep. “Onze school is toe aan vernieuwing, evenals Den Tref; daarnaast moet er op korte termijn iets met de kerk gebeuren, of deze verdwijnt volledig.”

“De gemeente krijgt steeds meer taken”, legt Hans Antonise, projectambtenaar gemeente Bladel, uit. “In de MFA kunnen we dat samen met de Hapertse bevolking doen in een toekomstbestendig onderkomen.” “En alleen door de MFA kunnen we het kerkgebouw en haar functies behouden voor Hapert”, voegt Simon Lamers namens het parochiebestuur  toe.

Slim combineren

Ook onderwijs, opvang en educatie kunnen de handen ineen slaan op deze manier, weet Smetsers. “We kunnen gaan voor een integrale aanpak op kindniveau. Beter rekening houden met een kind als het van de dagopvang naar de peuterschool gaat, en daarna naar de basisschool. Ook kunnen we samen problemen aanpakken, zoals pesten en hangjeugd.”

“Door het slim combineren van functies en ruimtes kan er wel 1900 m2 gewonnen worden”, zegt Ad van de Ven, projectambtenaar gemeente Bladel. “Bovendien kunnen we de kosten van de MFA flink drukken door niet te hoeven investeren in de oude gebouwen. We kunnen optimaal gebruik maken van de Hapertse accommodaties en voorzieningen, en creëren zo nieuwe mogelijkheden.”

Vragen uit de zaal

Na de pauze worden er verschillende vragen gesteld over de uiteindelijke invulling van het plan, maar het is nog niet bekend wat precies waar komt. In het plan is sprake van vrijkomende percelen van Den Tref en Het Palet: dat zouden parkeerplekken kunnen worden, ware het niet dat percelen geld opleveren en parkeerplekken niet. “We kijken ook of beperkingen van de Rode Loper in het plangebied van de MFA, verbeterd kunnen worden”, aldus Hans Antonise.

Voor de begroting wordt zo veel mogelijk uitgegaan van een vaste prijs, zodat financiële verrassingen zo goed mogelijk uitgesloten worden. Samenwerking staat voorop; investeren niet alleen in een toekomstbestendig gebouw, maar ook in mensen en in elkaar.  Verenigd onder een stichtingsbestuur met een beheerder; een plek waar onderwijs, opvang, ouderenzorg en gemeenschap samenkomen. “We moeten niet kijken naar wat was, maar bouwen voor toekomst”, zegt Gerard Smetsers tot slot. “Hapert krijgt nu een eenmalige unieke kans.”

Een mogelijke schets van hoe de MFA eruit zal komen te zien.

Een mogelijke schets van hoe de MFA eruit zal komen te zien.

 

Bookmark the permalink.